grmoclimb.net Living the Dream.

Zen

 Zadnja odprava

#2 Balkan tour 2014

Več novic iz odprave... 
 
 Zadnje v galeriji

Celotna galerija
2017

 
 Zadnja smer

Podrobneje
Sreča na vrvici, Planjava

 


Novice


Miksanje naokoli

V tej zimi, ki je spet ena prava zima, smo kar nekaj vikendov preživeli nekje med zemljo, zrakom, skalo in ledom - na cepinih.

Andrej in Marko sta med drugim uspela preplezati impozantno večraztežajno mešano smer Illuminati v italijanskih Dolomitih, pa domači ledno mešani "cukrček" - smer AC/DC nad Trento. Vsak od nas pa je v zadnjem mesecu in pol uspel tudi v kakšni dobri, krajši M smeri.

 

V zadnjem mesecu dni smo dodobra preizkusili VW kombi, ki je preživel (skupaj z nami) krepke minuse nekje med prelazi Alp. Sestava posadke je bila različna, destinacije pa tudi. V letošnjem letu še ni bilo vikenda, ko ne bi kje pretegovali svojih mišic telesa in duha.

10. januarja smo se Andrej, Marko (Luka), Luka Lindič in Tanja podali v močno zasnežene Dolomite. Andrej in Luka sta šla pogledati kako zgleda Illuminati, ki se nahaja blizu Selle (več o tem v Andrejevem prispevku - spodaj). Z malim Lukom pa sva se čez vse prelaze zapeljala v Val Landro, a ta dan nisva ravno blestela, pa še čas naju je prehitel. Naslednji dan sva se nato odpeljala v Val Duron, v luknjo Campitello. Smeri, lokacija in kvaliteta skale naju je totalno presenetila! Preplezala sva kar nekaj smeri, Luka je uspel v smereh od začinjenih M7+ do M9, sama sem uspela v M8.

Iluminati (by Andrej): "Prvič sva se v Illuminati z Markom zapodila že v začetku januarja. Čeprav so bile temperature v dolinah več kot 15C pod ničlo pa sva v prisojni steni na višini 2000m, v kateri se nahaja ta slavna smer, ob krepki inverziji plezala kar v kratkih rokavih. Prvi dan sva si pogledala prva dva, najtežja raztežaja (M11 in M11-), ki vodita čez več kot 40m strehasti previs. Drugi dan je bilo še bolj toplo in kljub temu, da sva brez padcev preplezala oba najtežja raztežaja sva se odločila, da v zgornji ledni del smeri ne nadaljujeva. Ves dan so prek previsa leteli veliki ledni bloki, vse pa je kulminiralo še z ogromnim in bobnečim lednim podorom, tako rekoč nad najinima glavama! Ko sva zaradi slabih razmer malce nejevoljna sestopala v dolino pa sva opazila, da se je ogromna prosto stoječa sveča, ki je ključ zgornjega dela smeri, sesula v dolino!

Naslednjič sva se v smer podal šele več kot mesec dni kasneje, 14. februarja. Računala sva, da potrebuje sveča za ponovno rast kar nekaj časa, obenem pa sva vedela, da rabiva za plezanje v smeri pravi sibirski mraz in po možnosti oblačno vreme. Na Valentinovo soboto je bilo zares ledeno, v smeri ves čas pod -10C, in popoldne tudi oblačno. Sveča je bila tokrat masivna. Brez padcev sva uspela preplezati vse skalno mešane raztežaje, v navpičnem in previsnem ledu zgornjega dela smeri (WI6+) pa sva pokurila še zadnje odvečne atome energije. Spust po ledenih vrveh je bil že prava nočna mora! Zaradi ambienta in linije zares fascinantna smer, kompleksna, resna in težavna. Pravzaprav brez primere! "

17. januarja sta si Andrej in Luka omislila zanimivo turo - čez Vršič sta se podala v Trento, zlezla smer AC/DC in se s smučkami napotila nazaj na izhodišče. Po njunih besedah je bilo razmerje 3:5:4 (hoja/plezanje/hoja). Smer jima je bila zelo všeč.

20. januarja sva Luka Krajnc in Tanja plezala v švicarskem Kanderstegu, v Ueschinenu. Lukec, stari lokalec je uspel na pogled preplezati še tistih nekaj M10, ki jih do sedaj še ni preplezal. Tanja, pa sem uspela preplezati eno staro M8- in še eno M8 na flesh, ki pa je bila pravi miks! Ta dan smo tekmovalci postavili absolutni rekord Ueschinena, bilo nas je več kot 30! Večina tekmovalcev se je namreč med obema tekmama v lednem plezanju za svetovni pokal (Daone, Saas Fee) odpravila plezat prav v Ueschinen.

23. januarja se je kombi napolnil z drugo posadko, Andrej, Marko (Luka), Luka Lindič in David Debeljak so se podali v Innsbruck. V dokaj svežem snegu so gazli pod smeri Drylanda ter nato v dveh dnevih pridno plezali. Zlezli so več smeri, mali Luka je baje s svetovnim fajtom uspel v smeri Tension (M12+), Andrej na pogled v Seitenwind (M9) in David v smeri Happy (M9) in Seitenwind (M9). Vsi so preplezali še pravi miks Reise nach Niemansland (M7+). Luka (Marko) je tako rekoč preplezal GameOver, vendar so mu cepini ušli iz ruše tik pod štantom.

31. januarja sem opravljala družbenokoristno delo, pomagala sem na naši prvi tekmi za svetovni pokal v lednem plezanju, disciplina hitrost Mojstrana 2009. Andrej se je tekom dneva s smučkami podil naokoli, popoldne pa se je tudi on prišel čudit "brzcem". Bilo je super zanimivo in vsaka čast tekmovalcem in tekmovalkam!

6. februarja se je v Innsbruck ponovno podala kombi zasedba, Marko, Andrej, Lindič, Davida pa je tokrat zamenjala Tanja. Sobota je bila v Drylandu nadvse uspešen dan za vse! Preplezali smo spet kopico smeri, izstopa pa prosta ponovitev smeri Game Over (M13-), ki sta jo uspešno izpeljala mali Luka in Luka, ki je nekaj uric kasneje uspel še v smeri Tension (M12+). Andrej je bil uspešen v smeri Unleashed (M11-), Tanja pa je v drugem poskusu uspela v Seitenwind (M9). Za spremembo smo se v nedeljo podali na iskanje še ene avstrijske luknje, Diebsofen, kjer se nahaja slavna smer Law and order. V močnem sneženju te mikro lokacije brez Erikove navigacijske pomoči ne bi našli. Na ta snežno moker dan smo si predvsem želeli ogledati kaj se tukaj sploh skriva. Ker nam je bilo všeč, se bomo sem zagotovo še vrnili!

Uh, se je nabralo nekih smeri!


Na sliki fascinantna smer Illuminati, ki se skriva nad "dolgo dolino" Langental. S soncem obsijana stena je lahko zaradi svoje lege prava tombola - kar sta ob prvem obisku okusila tudi Andrej in Marko, ko se je smer podrla skoraj nad njunima glavama!

 

Oglejte si fotogalerijo ...
 


just GrmO

2011-02-09
Triglav, impressive winter ascent

Luka Krajnc and Andrej Grmovsek carried out hard winter ascent up the North Face of Triglav (2864m) Sanjski Joža (VI/V,M7+, 1050m).
2010-09-20
How was it in Canada? WILD!

On the expedition to the Cirque of the Unclimbables Tanja and Andrej were fascinated by the sheer wilderness of Canadian North. They went trough real wilderness adventure with lot of good climbing, to much bush hiking and not enough scenic paddling!
2010-07-20
Via Sandro Pertini and Via Cattedrale

Luka Krajnc and Andrej Grmovšek finsihed short visit to the Dolomites with the first free ascent of Via Sandro Pertini, Cima Grande (7c, 250m) and free ascent of the magnificent Via Cattedrale (8a+ or 8a, 650m, 850m long), Marmolada.
2010-01-26
Perfect winter climbing conditions in Slovenian Alps

This winter brings almost unreal conditions to most of the Slovenian alpine walls and an increasing number of Slovenian alpinists found real climbing treasures in the hills!
2009-10-01
Are we afraid of sharks?

Famous and still unclimbed Meru Sharks Fin had turned away jet another climbing team. Beginners lessons for “old experts?” Silvo, Marko and Andrej.
2009-06-18
When everything goes well!

Andrej fight to the end ... and at the end did a one-day free ascent of route Donnafugata, 8a, 750m, Torre Trieste.
2009-05-29
Perfect Morocco

The expedition to Morocco was really great. We were enraptured with its diversity and hospitability of the local people. And especially with unbelievably amounts of reddish walls, one of the best limestone climbing cliffs we know!
2009-03-31
NO winter SIESTA

Amazing busy winter season for Andrej and Marko with some really good and well done routes around Alps like Illuminati and No Siesta! Great climbers on great routes and they don't have any siesta!

2008-09-07
Climbing in South Greenland

Really great climbing expedition, on which we found excelent rock, great weather, many long routes, good friends, beautiful nature and perfect timing.

2008-02-08
Free Mix Lines above Chamonix

Good winter season above Chamonix during which Andrej and Marko were looking for good and chalenging mix routes.


Show all news
Oblikovanje in izvedba: Branko Ivanek, 2005  © [grmoclimb.net] Tanja & Andrej Grmovšek, 2005 - 2024