grmoclimb.net Living the Dream.

Zen

 Zadnja odprava

#2 Balkan tour 2014

Več novic iz odprave... 
 
 Zadnje v galeriji

Celotna galerija
2017

 
 Zadnja smer

Podrobneje
Sreča na vrvici, Planjava

 


Novice


Mogočnež iz megle, Saas Maor.

Kljub muhastemu vremenu nama za vikende, ki jih imava na razpolago nekako uspeva ujeti primerno vreme za plezanje v gorah.

Zagotovo ne bi bilo tega zapisa, če se nama tudi tokrat ne bi vse odvilo kot v sanjah, meglenih sanjah.

 

 

Želja za najin vikend so bile strme in bolj odročne stene južnih Dolomitov, ki smo jih do sedaj zaradi večje oddaljenosti od Maribora malce zapostavljali. Ko naju v nedeljo ob 3.00 ura vrže iz spanca se razveseliva zvezd in lune na nebu. Najina stena, Saas Maor se mogočno bohoti nekje v luninem siju. Super dan bo, si rečeva in zakorakava v temo. Po poti tečejo potoki vode, zemlja je prepita, iz skale ob poti kar curlja, midva pa sva vsa polna zaupanja v celodnevno plezanje.

Ni nama čisto jasno kaj skriva najin tokratni cilj, smer Masada. Z dnevom in približevanju steni nama postaja vse bolj jasno, da je Masada in vsa spodnja stena Saas Maorja popolnoma mokra. Kaj mokra, prepojena, črna, odbijajoča. Ugotoviva, da tole pa ne bi bilo pametno preveč tiščat, sploh ne v plate, z bolj marginalnim varovanjem. Pamet prevlada nad željo. Stena že počaka.

Potem ob prvih sončnih žarkih gruntava kaj naj. Ali naj popolnoma spremeniva lokacijo ali naj ostaneva kjer sva ter greva na kondicijsko turo. Prevlada kondicijska tura z možnostjo vpogleda v steno nad polico in v smer Biasin. V glavnem, ne predava se še takoj. Ko sopihava po sila izpostavljeni poti proti sedlu greva mimo spominske table za Biasina, z datumom 3.8.1964.

Seveda na sedlu ne moreva zgolj nadaljevati najine kondicijske ture. Odločiva se, da greva vsaj poskusit plezat. In tako greva. Skico smeri Scalet-Biasin k sreči imava in ob hitrem pogledu nanjo se razveselim, da je to ja stara klasika z raztežaji zame, okoli zgornje 6. stopnje, nekaj raztežajev s pripisom A1. Andrej me opozori, da je nekje videl malce drugačne ocene. A ker nimava veliko na izbiro in če hočeva plezat, je to, to.

Z dnevom se začnejo okoli naju poditi megle, ki naju nato ovijejo in cel dan ne izpustijo. Zaradi velike vlage v zraku in megle je bila vrv popolnoma mokra! Prva tretjina v smeri Scalet-Biasin (600m, VI+ A1 oz. IX-) je bila neverjetno dobra! Druga tretjina smeri je bila neverjetno krušljiva in skoraj strašljiva, predvsem zato ker sva nekajkrat vzela bolj navpično linijo (a to sva ugotovila šele doma). Tretja tretjina smeri je bila veliko težja kot sva pričakovala. Andrej se je spet presenetil, saj je celotno smer uspel preplezati na pogled, tudi najtežji Manolotov legendarni raztežaj iz leta 1982, ocenjen z IX-! Jaz pa itak vem, da je sila dober, a mi je kljub temu srce krepko bilo v najtežjem raztežaju, ko je spet šlo na nož.

Na vrhu naju je čakal dolg sestop - več kot 3 ure in več kot 1600m spusta do avta. Preplezala sva grande smer, res mogočno steno in imela še en dober velik dan. Na koncu dneva sva se oba strinjala, da izražava vso spoštovanje prvima plezalcema, ki sta smer preplezala v 28 urah efektivnega plezanja, v treh dneh (1.-3.8.) in to leta 1964. Moja slutnja se je uresničila, spominska tabla je bila namenjena enemu izmed prvopristopnikov, ki se je (prav ironično) ubil na sestopu. Njegov nadarjen soplezalec Scalet je po tej nesreči in veliki turi prenehal plezat.

 


Na sliki je Andrej med fajtom v liniji, ki je bila "zamegljena". Zgodba gre namreč takole. V gosti megli se ni nič videlo, Andrej je vedel, da je v smeri tudi raztežaj ocenjen z 9. stopnjo. Torej se je odločil, da bi to lahko bilo to, pa še polno starih klinov je vodilo nekam gor, v meglo. Po 8m dobrega fajta je le ugotovil, da gre za potegavščino! Linija klinov se je končala. Prava linija smeri je šla za ovinek,  v čisto nasprotno smer. Andrejev komentar?! "Saj sem rabil malo ogrevanja, pa tako sem se vsaj malo bolj naplezal!" Ta pravi težek raztežaj naju je pričakal šele proti vrhu stene.

 

 

Oglejte si fotogalerijo ...
 


just GrmO

2011-02-09
Triglav, impressive winter ascent

Luka Krajnc and Andrej Grmovsek carried out hard winter ascent up the North Face of Triglav (2864m) Sanjski Joža (VI/V,M7+, 1050m).
2010-09-20
How was it in Canada? WILD!

On the expedition to the Cirque of the Unclimbables Tanja and Andrej were fascinated by the sheer wilderness of Canadian North. They went trough real wilderness adventure with lot of good climbing, to much bush hiking and not enough scenic paddling!
2010-07-20
Via Sandro Pertini and Via Cattedrale

Luka Krajnc and Andrej Grmovšek finsihed short visit to the Dolomites with the first free ascent of Via Sandro Pertini, Cima Grande (7c, 250m) and free ascent of the magnificent Via Cattedrale (8a+ or 8a, 650m, 850m long), Marmolada.
2010-01-26
Perfect winter climbing conditions in Slovenian Alps

This winter brings almost unreal conditions to most of the Slovenian alpine walls and an increasing number of Slovenian alpinists found real climbing treasures in the hills!
2009-10-01
Are we afraid of sharks?

Famous and still unclimbed Meru Sharks Fin had turned away jet another climbing team. Beginners lessons for “old experts?” Silvo, Marko and Andrej.
2009-06-18
When everything goes well!

Andrej fight to the end ... and at the end did a one-day free ascent of route Donnafugata, 8a, 750m, Torre Trieste.
2009-05-29
Perfect Morocco

The expedition to Morocco was really great. We were enraptured with its diversity and hospitability of the local people. And especially with unbelievably amounts of reddish walls, one of the best limestone climbing cliffs we know!
2009-03-31
NO winter SIESTA

Amazing busy winter season for Andrej and Marko with some really good and well done routes around Alps like Illuminati and No Siesta! Great climbers on great routes and they don't have any siesta!

2008-09-07
Climbing in South Greenland

Really great climbing expedition, on which we found excelent rock, great weather, many long routes, good friends, beautiful nature and perfect timing.

2008-02-08
Free Mix Lines above Chamonix

Good winter season above Chamonix during which Andrej and Marko were looking for good and chalenging mix routes.


Show all news
Oblikovanje in izvedba: Branko Ivanek, 2005  © [grmoclimb.net] Tanja & Andrej Grmovšek, 2005 - 2024