grmoclimb.net Living the Dream.

Zen

 Zadnja odprava

#2 Balkan tour 2014

Več novic iz odprave... 
 
 Zadnje v galeriji

Celotna galerija
2017

 
 Zadnja smer

Podrobneje
Sreča na vrvici, Planjava

 


Novice


Pri 70. letih čez Čopov steber

Tanjin oče Rajko Rojs – Rajč je v letošnjem januarju praznoval 70. let. Njegova rojstnodnevna želja je bila jasno definirana, a nič kaj od muh za to častitljivo starost: »Še enkrat bi rad splezal Čopa! A bi me vzela s sabo, še enkrat bi rad začutil Steno od blizu!«
 

Seveda sva s Tanjo obljubila, da bova pri uresničevanju želje sodelovala. A za realizacijo takšnega velikopoteznega vzpona se mora poklopiti vreme, prosti čas (ki ga imava sama bistveno manj kot jubilant), predvsem pa plezalna in kondicijska pripravljenost!

Začetek avgusta smo izkoristili lepo vremensko napoved in se na parkirišču v Vratih čudili neverjetni gneči in obleganosti te triglavske doline. Tudi v steni nismo bili sami, pravzaprav je v vseh klasikah bilo po vsaj nekaj navez. Tudi v Skalaški po kateri smo plezali do Čopa. Če smo bili pri zbujanju in na dostopu malce počasnejši, smo bili toliko hitrejši v steni. Skrb, kako bo plezal Rajč, se je hitro razblinila in mimo »skalških« navez smo kar »švignili« proti Čopu. Rajč, ki je Čopa plezal pred dobrimi štiridesetimi leti, je celo s »skalaškimi« peticami opravil tako, kot da bi se še zdaj spomnil posameznih gibov!

Preko Čopa smo nadaljevali nekoliko počasneje, malce zaradi utrujenost, predvsem pa tudi večjih težav. Kar pa nikakor ni zmanjšalo užitkov. Rajč je na izpostavljenih varovališčih kar vriskal od veselja, smer pa je hvalila tudi Tanja, ki je Čopa plezala prvič.V megle in orkanski veter na Plemenicah smo izstopili nekaj po 19. uri in čakal nas je še dolg in strm sestop v Vrata (Rajčevo željo, da bi prespali na Kredarici sva nekako namerno preslišala). Zaradi utrujenosti in teme je pot v Vrata trajala še globoko v noč, tako da je tura dobila že kar maratonske razsežnosti. V akciji smo bili skoraj 20 ur in zlagal bi se, če ne bi priznal, da je tudi naju s Tanjo že malce mučila utrujenost. Vsa čast pa gre Rajču – čeprav ga je tura proti koncu že kar zdelala, ni niti sebi niti nama priznal utrujenosti – in verjetno tudi zato brez problemov prikorakal vse do avta.

Če bom pri njegovi starosti sposoben vsaj podobnih tur, bom zares srečen in ponosen! A ravno on mi dokazuje, da si s treningom, voljo in ljubeznijo do hribov lahko aktiven alpinist vse do poznih let!

In glede na to, da si je Rajč za 70. rojstni dan izbral tako rekoč najdaljšo plezalno turo, kar je lahko ponudijo naši hribi, mu za naslednje rojstne dni ostaja še kopica krajših!


Zapis ob Rajčevem jubileju lahko najdete na http://www.grmoclimb.net/?str=10&pid=123

 

 

 
 

Povezava http://www.grmoclimb.net/?str=502&aid=31


just GrmO

2011-02-09
Triglav, impressive winter ascent

Luka Krajnc and Andrej Grmovsek carried out hard winter ascent up the North Face of Triglav (2864m) Sanjski Joža (VI/V,M7+, 1050m).
2010-09-20
How was it in Canada? WILD!

On the expedition to the Cirque of the Unclimbables Tanja and Andrej were fascinated by the sheer wilderness of Canadian North. They went trough real wilderness adventure with lot of good climbing, to much bush hiking and not enough scenic paddling!
2010-07-20
Via Sandro Pertini and Via Cattedrale

Luka Krajnc and Andrej Grmovšek finsihed short visit to the Dolomites with the first free ascent of Via Sandro Pertini, Cima Grande (7c, 250m) and free ascent of the magnificent Via Cattedrale (8a+ or 8a, 650m, 850m long), Marmolada.
2010-01-26
Perfect winter climbing conditions in Slovenian Alps

This winter brings almost unreal conditions to most of the Slovenian alpine walls and an increasing number of Slovenian alpinists found real climbing treasures in the hills!
2009-10-01
Are we afraid of sharks?

Famous and still unclimbed Meru Sharks Fin had turned away jet another climbing team. Beginners lessons for “old experts?” Silvo, Marko and Andrej.
2009-06-18
When everything goes well!

Andrej fight to the end ... and at the end did a one-day free ascent of route Donnafugata, 8a, 750m, Torre Trieste.
2009-05-29
Perfect Morocco

The expedition to Morocco was really great. We were enraptured with its diversity and hospitability of the local people. And especially with unbelievably amounts of reddish walls, one of the best limestone climbing cliffs we know!
2009-03-31
NO winter SIESTA

Amazing busy winter season for Andrej and Marko with some really good and well done routes around Alps like Illuminati and No Siesta! Great climbers on great routes and they don't have any siesta!

2008-09-07
Climbing in South Greenland

Really great climbing expedition, on which we found excelent rock, great weather, many long routes, good friends, beautiful nature and perfect timing.

2008-02-08
Free Mix Lines above Chamonix

Good winter season above Chamonix during which Andrej and Marko were looking for good and chalenging mix routes.


Show all news
Oblikovanje in izvedba: Branko Ivanek, 2005  © [grmoclimb.net] Tanja & Andrej Grmovšek, 2005 - 2024