grmoclimb.net Living the Dream.

Zen

 Zadnja odprava

#2 Balkan tour 2014

Več novic iz odprave... 
 
 Zadnje v galeriji

Celotna galerija
2017

 
 Zadnja smer

Podrobneje
Sreča na vrvici, Planjava

 


Novice


Utrip Balkana

Popotovanje po Balkanu je bilo kljub dežju prijetno, zanimivo, predvsem pa balkansko!
 

Za prvomajski brejk je bil letos spet izbran Balkan. Ideja je bila posledica službenega obiska juga Albanije, natančneje porečja reke Vjose, ki me je impresionirala s svojo lepoto, prostranimi prodišči, divjostjo. Gre za eno zadnjih srednje velikih rek v Evropi(dolga je okoli 270 km), ki so prostotekoče (torej nezajezena) vse do izliva v morje. Kot nalašč tudi za kako veslaško ekspedicijo. Pa tudi Albanija je zaradi svoje drugačnosti, nepoznanosti, tradicionalnosti name naredila velik vtis.

Najprej naju je pot pripeljala do Jelašničke klisure pri Nišu. Žal naju je dež pregnal v makedonsko meko balvaniranja – Prilep. Verjetno bi pot bila povsem OK če si ne bi po Marco Polo zemljevidu Balkana iz Velesa izbrala nekoliko bolj direktne – a še vedno glavne, rdeče, ceste. No ta je po 30km postala slab makadam, ki se je počasi slabšal vse do pravega kolovoza po katerem sva le osvojila prelaz in se po 2 urah trepetanja »ali bo avto zmogel« le prišla na vmesni cilj.

Plezanje v Prilepu je bilo dobro, še boljša pa pokrajina, skalne oblike, balvančki pa tako ali tako fantastični. Zares lep plac! Nadaljevala sva v Grčijo, do še ene neverjetne pokrajine – Meteore. Čeprav po stenah plazim že četrt stoletja nikoli nisem plezal visokih sten, ki bi bile zlepljene dobesedno iz šodra – ampak meteorski konglomerat je povsem kompakten in plezarija je zares nenavadna. Odlično. Malce spremembe sva poiskala še v bližnjih odličnih apnenčastih, krepko zasiganih, plezališčih Pily in Muzaki.

Po tednu potovanja sva se končno premaknila proti Vjosi, pravzaprav Aoosu, kot reko imenujejo v njenem grškem povirnem delu. Izvira globoko v Pindskem pogorju in teče skozi globoke kanjone, najspektakularnejši pa je zagotovo kanjon njenega pritoka Vikos. Kanjon, ki nikakor ne zaostaja za Verdonom, Grki pa ga tako ali tako reklamirajo kot najglobljega na svetu.

Ob Aoosu smo s pridruženima članoma »ekspedicije«, Simonom in Sandijem potovali v Albanijo, v divjo in odročno dolino, kjer so ceste še vedno »srednjeveške«, narava občudovanja vredna,  ljudje pa prijazni. Če ne bi bilo vreme zares muhasto in deževno bi bilo kar kičasto. Zaradi dežja je bila tudi Vjosa nekaj čisto drugega kot smo pričakovali. Brzičasta, hitra, blatna, nič kaj mikavna. Vseeno smo se odločili za skrajšan veslaški izlet po reki, ki pa se je v močnih ledenih nalivih in ob skoraj plavajoči polovici posadke zaključil mnogo hitreje kot je bilo planirano. Bolje tako, kot da bi preizkušali plavalne sposobnosti v grozeči reki. Sledil je še povratek prek Prespanskega in Ohridskega jezera, Mavrovega, Skopja in  Jelašničke klisure nazaj v deževno Slovenijo.  

In … Balkan je vsekakor zakon, tako blizu, tako drugačen, tako domač!

 

Oglejte si fotogalerijo ...
 


just GrmO

2011-02-09
Triglav, impressive winter ascent

Luka Krajnc and Andrej Grmovsek carried out hard winter ascent up the North Face of Triglav (2864m) Sanjski Joža (VI/V,M7+, 1050m).
2010-09-20
How was it in Canada? WILD!

On the expedition to the Cirque of the Unclimbables Tanja and Andrej were fascinated by the sheer wilderness of Canadian North. They went trough real wilderness adventure with lot of good climbing, to much bush hiking and not enough scenic paddling!
2010-07-20
Via Sandro Pertini and Via Cattedrale

Luka Krajnc and Andrej Grmovšek finsihed short visit to the Dolomites with the first free ascent of Via Sandro Pertini, Cima Grande (7c, 250m) and free ascent of the magnificent Via Cattedrale (8a+ or 8a, 650m, 850m long), Marmolada.
2010-01-26
Perfect winter climbing conditions in Slovenian Alps

This winter brings almost unreal conditions to most of the Slovenian alpine walls and an increasing number of Slovenian alpinists found real climbing treasures in the hills!
2009-10-01
Are we afraid of sharks?

Famous and still unclimbed Meru Sharks Fin had turned away jet another climbing team. Beginners lessons for “old experts?” Silvo, Marko and Andrej.
2009-06-18
When everything goes well!

Andrej fight to the end ... and at the end did a one-day free ascent of route Donnafugata, 8a, 750m, Torre Trieste.
2009-05-29
Perfect Morocco

The expedition to Morocco was really great. We were enraptured with its diversity and hospitability of the local people. And especially with unbelievably amounts of reddish walls, one of the best limestone climbing cliffs we know!
2009-03-31
NO winter SIESTA

Amazing busy winter season for Andrej and Marko with some really good and well done routes around Alps like Illuminati and No Siesta! Great climbers on great routes and they don't have any siesta!

2008-09-07
Climbing in South Greenland

Really great climbing expedition, on which we found excelent rock, great weather, many long routes, good friends, beautiful nature and perfect timing.

2008-02-08
Free Mix Lines above Chamonix

Good winter season above Chamonix during which Andrej and Marko were looking for good and chalenging mix routes.


Show all news
Oblikovanje in izvedba: Branko Ivanek, 2005  © [grmoclimb.net] Tanja & Andrej Grmovšek, 2005 - 2024