grmoclimb.net Living the Dream.

Zen

 Zadnja odprava

#2 Balkan tour 2014

Več novic iz odprave... 
 
 Zadnje v galeriji

Celotna galerija
2017

 
 Zadnja smer

Podrobneje
Sreča na vrvici, Planjava

 


Novice


Najina mala Grmika - Tarina zgodba

Tara Grmovšek

rojena 7.10.2014 ob 7.50

1630 g, 41 cm, naraven porod

 

Tarina zgodba se začne v majhnem tolmunčku nad ledenikom fjorda Erika Rdečega na Grenlandiji, leta 2008. In nadaljuje dokler se od septembra 2013 s pomočjo IVF postopka (izven telesna oploditev zaradi nepojasnjene neplodnosti) fajterka Tara ne znajde na čakanju pri -168 stopinj Celzija v Mariborski bolnici. Marca 2014 Tara naenkrat postane resničnost (vstavitev oplojenega jajčeca) in popotovanje z novimi dogodivščinami se nadaljuje.

 

Zadnji septembrski dan, v torek 30.9.2014 Andrej pride ob 2 h zjutraj s tridnevnega dolomitskega plezalnega izleta (z bolj malo spanja). Ob 2.30 h bodoči mamici začne odtekati plodovna voda in ob 4.30 h že vržem Andreja v resničnost in šok. Ob 5 h smo s puščajočim trebuhom v porodnišnici in na porodni mizi, a k sreči brez popadkov...  ravno se je začel 31 teden nosečnosti. Babice so ob sprejemu na urgenci v porodnišnici dejale, da sama ne bova več šla domov...

 

Nato se je začela enotedenska nadaljevanka, ki sva jo z Andrejem vsak dan vzela kot dan več v razvoju male deklice. Najprej je minilo ključnih 48 ur in otročičku so s pomočjo zdravil hitreje dozorela pljuča, nato so se cilji podaljševali in ure ter dnevi in grami kopičili. Prvi porodni popadki so se začeli v petek, 3.10.2014 opoldne. Kar nekaj časa nobena babica ni čisto verjela, da so popadki res prišli zato sem si večino popadkov zapisala, prav tako pa ogromno časa preživela v spremstvu merjenja CTGja in na koncu je nastala zanimiva statistika:

- porodna soba 1 (29 ur), porodna soba 4 (16 ur), porodna soba 6 (11 ur), porodna soba 1 (5 ur + 24 ur + 17 ur)

- v porodnih sobah sem tako preživela skupaj približno 102 ure, ob štirih obiskih porodnih sob za potrebe spremljanja stanja in poroda,

- če se malo pohecam se v 102 urah lahko odvije kar 17 porodov, ki naj bi povprečno trajali 6 ur

- od petka, 3.10.2014 do rojstva Tare v torek, 7.10.2014 sem uspela predihati več kot 350 popadkov (obiskovanju joge za nosečnice pri Izidori se imam zahvaliti za odlično predihane popadke in vso pozitivno naravnanost glave, ki je neverjetno pripomogla k dobri porodni izkušnji)

- nobeden popadek se ni zgodil na manj kot 10 minut, nekateri so bili v razmiku tudi skoraj ene ure

- na nejevero babic sem se s temi popadki uspela sama odpreti do 10 cm

- na moje veselje so zdravniki pustili in spodbujali naraven in spontan porod.

 

Porodna izkušnja ni bila preveč stresna ali kakorkoli travmatična. Andrej je bil odličen pomagač, ki se ga je pošiljalo domov na krepčilni spanec čez noč. Na koncu so nama za Andrejevo prisotnost zaračunali en porod, 15 EUR. Andrej je noč po prejemu uradnega računa sanjal moraste sanje, da je bil znesek računa 600 EUR.

 

Fajterka Tara je Apgar test naredila z 9/9. Takoj po porodu so mi Taro dali na prsi, za prve poljubčke. Potem so jo odpeljali na intenzivno nego v 2. nadstropje porodnišnice, kjer jo novopečena starša lahko kadarkoli obiščeva. Tara je že prvi dan preko injekcije v usta dobila moje prvo mleko. Jaz pa sem v naslednjih urah in dnevih spoznavala radosti stiskanja prvega mleka za Taro, katere teža, stanje in vitalnost je odlična. Malecka je v inkubatorju prava frajerka na plaži (sončijo jo proti zlatenici), sploh ko jo sončijo z GrmoStyle Adidas očali. Tretji dan sva se že začeli cartati na recept, šesti dan pa že dojiti. Seveda je za njena starša najlepša!

 

Lep pozdrav vsem iz porodnišnice in sobe 13 (kjer bova prebili še nekaj časa, dokler se naša malecka ne poredi na 2 kg)!

Tanja in Tara

 
 


just GrmO

2011-02-09
Triglav, impressive winter ascent

Luka Krajnc and Andrej Grmovsek carried out hard winter ascent up the North Face of Triglav (2864m) Sanjski Joža (VI/V,M7+, 1050m).
2010-09-20
How was it in Canada? WILD!

On the expedition to the Cirque of the Unclimbables Tanja and Andrej were fascinated by the sheer wilderness of Canadian North. They went trough real wilderness adventure with lot of good climbing, to much bush hiking and not enough scenic paddling!
2010-07-20
Via Sandro Pertini and Via Cattedrale

Luka Krajnc and Andrej Grmovšek finsihed short visit to the Dolomites with the first free ascent of Via Sandro Pertini, Cima Grande (7c, 250m) and free ascent of the magnificent Via Cattedrale (8a+ or 8a, 650m, 850m long), Marmolada.
2010-01-26
Perfect winter climbing conditions in Slovenian Alps

This winter brings almost unreal conditions to most of the Slovenian alpine walls and an increasing number of Slovenian alpinists found real climbing treasures in the hills!
2009-10-01
Are we afraid of sharks?

Famous and still unclimbed Meru Sharks Fin had turned away jet another climbing team. Beginners lessons for “old experts?” Silvo, Marko and Andrej.
2009-06-18
When everything goes well!

Andrej fight to the end ... and at the end did a one-day free ascent of route Donnafugata, 8a, 750m, Torre Trieste.
2009-05-29
Perfect Morocco

The expedition to Morocco was really great. We were enraptured with its diversity and hospitability of the local people. And especially with unbelievably amounts of reddish walls, one of the best limestone climbing cliffs we know!
2009-03-31
NO winter SIESTA

Amazing busy winter season for Andrej and Marko with some really good and well done routes around Alps like Illuminati and No Siesta! Great climbers on great routes and they don't have any siesta!

2008-09-07
Climbing in South Greenland

Really great climbing expedition, on which we found excelent rock, great weather, many long routes, good friends, beautiful nature and perfect timing.

2008-02-08
Free Mix Lines above Chamonix

Good winter season above Chamonix during which Andrej and Marko were looking for good and chalenging mix routes.


Show all news
Oblikovanje in izvedba: Branko Ivanek, 2005  © [grmoclimb.net] Tanja & Andrej Grmovšek, 2005 - 2024