grmoclimb.net Living the Dream.

Zen

 Zadnja odprava

#2 Balkan tour 2014

Več novic iz odprave... 
 
 Zadnje v galeriji

Celotna galerija
2017

 
 Zadnja smer

Podrobneje
Sreča na vrvici, Planjava

 


Novice


Jesenski pregled leta in trening za nove želje.

V septembru sva uspela ujeti še nekaj lepih plezalnih dni. Že drugič letos sva plezala v Križevniku - tokrat presneto mokrem in nato naredila zaključek najinega nadvse uspešnega plezalnega leta v Paklenici.
Sledil je obvezen vsakoletni krajši počitek pred sezono fitnesa, v katerem se potiva sedaj. Le čemu?
 

Ker se leto 2005 preveša že proti koncu je včasih prav fino narediti mali pregled kje si bil in kaj ti je uspelo narediti.

Najino leto 2005 se je začelo z novoletnim sončnim vrhom našega očaka, Triglava. V januarju je sledila najina nadvse uspešna odprava v Patagonijo, ki je bila  nesporno kraljica leta. V treh tednih bivanja v osrčju magičnih gora je Andrej skupaj s Silvotom stal na kar štirih patagonskih vrhovih. Verjetno je bilo zanju največje veselje dirkanje na Cerro Torre po najdaljši deloma prvenstveni smeri, sledili so še odlični vzponi na Aig. Poincenot,  Aig. Exupery in Aig. Rafael. Tanja je skupaj z Moniko dvakrat doživljala kalvarijo na Cerro Torre, a je v drugo uspelo. Skupaj sva priplezali še na Aig. De la 'S, nato pa je Tanja z Rokom in Aljažem priplezala še na Aig. Exupery. Najina telesa so bila po številnih naporih in neprestanem dirkanju na patagonske gore in iz njih čisto razštelano še nekaj mesecev kasneje. Še sedaj nama je ob pogledu na kakšno sliko od Cerro Torre najbolj neverjetno to, da sva oba stala na vrhu te magične gore. Noro lep hrib, pravzaprav najlepši ;-) In nihče ti občutij in doživetij ne more vzeti, niti jih ne more razumeti.

Ujela sva še nekaj zime doma in preplezala nekaj težjih slapov, ki so bili letos narejeni. Sledilo je vplezavanje v Paklenici, ki je bilo letos res intenzivno in dobra podlaga za vso poletno plezarijo. Prvi naslednji šus je bila hitrostna tekma v Paklenici, katera je dobra predvsem zato, ker si po njej v odlični kondiciji. Paklenico sva letos obiskala več kot šestkrat in Markotu ter Andreju je pred poletjem uspelo preplezati tri težke smeri v enem dnevu.

Nato so sledili Dolomiti, v katerih sva bila prav tako več kot šestkrat, žal zaradi Andrejeve službe vsakič le za vikend. Časovno omejeno plezanje, a zato sva bila midva toliko bolj podžgana da v odmerjenem času vsak od naju nekaj dobrega zleze. Andrej se tudi letos ni izneveril težkim smerem v velikih stenah Dolomitov. Uspel je v Veliki Cini, kjer je preplezal smer Camilotto-Pellesier, spominsko smer M.Minuzzo. Ob tej smeri je preplezal še več smeri do devete težavnostne stopnje. Tanja je v Dolomitih uspela prosto preplezati več smeri sedme stopnje, ter si s tem dokazala letošnjo dobro formo. Sledil je še malo daljši obisk švicarskih gora, kjer sva ogromno plezala. Velike stene tako v Švici kot v Franciji so bile zaradi obilice svežega snega v njih žal le neuresničene želje. Pač naslednje leto, saj stene ne bodo nikamor pobegnile.

V naših gorah sva se mudila predvsem za vikende, ko ni bilo primernega vremena kje drugje. Preplezala sva lepo število tudi težjih smeri, katere so bile izziv za Andreja, zame pa borba priti čez težke detajle. K težjim smerem sva dodala še obvezne klasike, katere pač moraš enkrat preplezati. Za plezališča sva tudi letos našla bolj malo časa. Andrej je uspel v smereh do 8a, Tanja pa v smereh do 7b.

In tako se je leto obrnilo naokoli, hitro kot blisk. Sedaj je na vrsti fitnes, stenca, drajtuling zunaj in na naši stenci za drajtuling, pa malo kolesarjenja, nabiranja kostanjev in sonca pod milim nebom. Nato pa še letos sledi mini odpravica v Ameriko in plezanje v zimskem Koloradu.

Torej, čemu vse to?! Zato ker je fajn in ker nama je všeč.

 
 


just GrmO

2011-02-09
Triglav, impressive winter ascent

Luka Krajnc and Andrej Grmovsek carried out hard winter ascent up the North Face of Triglav (2864m) Sanjski Joža (VI/V,M7+, 1050m).
2010-09-20
How was it in Canada? WILD!

On the expedition to the Cirque of the Unclimbables Tanja and Andrej were fascinated by the sheer wilderness of Canadian North. They went trough real wilderness adventure with lot of good climbing, to much bush hiking and not enough scenic paddling!
2010-07-20
Via Sandro Pertini and Via Cattedrale

Luka Krajnc and Andrej Grmovšek finsihed short visit to the Dolomites with the first free ascent of Via Sandro Pertini, Cima Grande (7c, 250m) and free ascent of the magnificent Via Cattedrale (8a+ or 8a, 650m, 850m long), Marmolada.
2010-01-26
Perfect winter climbing conditions in Slovenian Alps

This winter brings almost unreal conditions to most of the Slovenian alpine walls and an increasing number of Slovenian alpinists found real climbing treasures in the hills!
2009-10-01
Are we afraid of sharks?

Famous and still unclimbed Meru Sharks Fin had turned away jet another climbing team. Beginners lessons for “old experts?” Silvo, Marko and Andrej.
2009-06-18
When everything goes well!

Andrej fight to the end ... and at the end did a one-day free ascent of route Donnafugata, 8a, 750m, Torre Trieste.
2009-05-29
Perfect Morocco

The expedition to Morocco was really great. We were enraptured with its diversity and hospitability of the local people. And especially with unbelievably amounts of reddish walls, one of the best limestone climbing cliffs we know!
2009-03-31
NO winter SIESTA

Amazing busy winter season for Andrej and Marko with some really good and well done routes around Alps like Illuminati and No Siesta! Great climbers on great routes and they don't have any siesta!

2008-09-07
Climbing in South Greenland

Really great climbing expedition, on which we found excelent rock, great weather, many long routes, good friends, beautiful nature and perfect timing.

2008-02-08
Free Mix Lines above Chamonix

Good winter season above Chamonix during which Andrej and Marko were looking for good and chalenging mix routes.


Show all news
Oblikovanje in izvedba: Branko Ivanek, 2005  © [grmoclimb.net] Tanja & Andrej Grmovšek, 2005 - 2023