grmoclimb.net Living the Dream.

Zen

 Zadnja odprava

#2 Balkan tour 2014

Več novic iz odprave... 
 
 Zadnje v galeriji

Celotna galerija
2017

 
 Zadnja smer

Podrobneje
Sreča na vrvici, Planjava

 


Novice


Vail. Reptile in Esmeralda.

Andrej uspešen v svoji do sedaj najtežji miks smeri "Reptile" v Vailu! Odlično! Tanja uspešna v Esmeraldi, ki je zanjo do sedaj najtežja miks smer. V Vailu sva uspela preplezati še nekaj dobrih smeri. Andrej se je zaradi nepredvidenega dričanja po polici na koncu dneva znašel v bolnici.
 

Ker je Vail od Aspna oddaljen le dve uri vožnje sva bila čez dva dni ponovno tukaj. Tokrat sva izpustila skakanje čez potok in sva šla raje čez most.
Oba sva v Belfryu v vodstvu preplezala "Secret probation" (M7, WI5+; Andrej NP) in "Esmeraldo" (M7+ WI5; Tanja NP). Andrej je preplezal še "Quiasimodo" (M9), Tanja pa še "The Pencil" (WI4).
Nato sva za konec dneva šla pogledat še ogromno luknjo - Fang Amfiteather in ponovno preplezala spodnji del miksa (M6, ful lepa smer) ki naju je čez prečko pripeljal na zgornji štant, ki je izhodišče za smer "Reptil". No v prečki se je Andrej presenetljivo zvrnil na peščenih policah in nekaj zajamral.

Ponovno sva se znašla pod smerjo "Reptil" in bila sem prepričana, da jo greva samo malo pogledat, ker izstopni led tako še ni narejen in ker je bila ura že pozno popoldan. No, Andrej je začel plezat in je plezal, naredil težke gibe, vpel štrik, plezal dalje, malo počival, vpel, plezal dalje, fajtal in je bil kar čez prvi najbolj strmi strehast del!!! Prehod v led je bil prava delikatesa in ko sem se zavedla, da gre pravzaprav zares sem dobila tisoč vprašanj v glavo kako bo sploh prišel čez led gor. No potem sem počasi podajala vrv, gledala velikanske sveče, ki jih je Andrej pošiljal gravitaciji naproti in opazovala snežne plazove katerih je bilo vse več. In Andrej je zlezel Reptila, svojo prvo M10!!!
 
Ozadje vzpona je sledilo takole. To je bil letošnji prvi vzpon čez to legendarno smer, v zgornjem delu je bilo toliko snega, da je bila prava borba, med čiščenjem snega je šel s plazom navzdol tudi en cepin, cepin sva kasneje v globokem pršiču iskala kot šivanko v senu in ga po čudežu našla, smer je bila preplezana v zadnjih vzdihljajih dneva.
Ko sva v temi pakirala nahrbtnike je Andrej rekel, da je pri padcu iz police nekako nerodno padel in da ima hlače malo krvave, ni pa v njih nobene luknje in da bova verjetno morala rano malo očistiti. Kasneje pri avtu sva le pogledala nogo in ugotovila, da se v njo vidi vse do mesa in da je vreznina velika čez pol Andrejevega meča! Nauk zgodbe?! Emergency room, Aspen Hospital, osem šivov in izpraznjena kreditna kartica.

Andrejev komentar je bil, da je nogo pod smerjo Reptil sicer malo pogledal, a ker ni bilo luknje v hlačah, naj ne bi bilo prehudo. S tako razrezano in odprto nogo je potem visel v strehi in jo celo zlezel! Grma, Grma...

 

Oglejte si fotogalerijo ...
 


just GrmO

2011-02-09
Triglav, impressive winter ascent

Luka Krajnc and Andrej Grmovsek carried out hard winter ascent up the North Face of Triglav (2864m) Sanjski Joža (VI/V,M7+, 1050m).
2010-09-20
How was it in Canada? WILD!

On the expedition to the Cirque of the Unclimbables Tanja and Andrej were fascinated by the sheer wilderness of Canadian North. They went trough real wilderness adventure with lot of good climbing, to much bush hiking and not enough scenic paddling!
2010-07-20
Via Sandro Pertini and Via Cattedrale

Luka Krajnc and Andrej Grmovšek finsihed short visit to the Dolomites with the first free ascent of Via Sandro Pertini, Cima Grande (7c, 250m) and free ascent of the magnificent Via Cattedrale (8a+ or 8a, 650m, 850m long), Marmolada.
2010-01-26
Perfect winter climbing conditions in Slovenian Alps

This winter brings almost unreal conditions to most of the Slovenian alpine walls and an increasing number of Slovenian alpinists found real climbing treasures in the hills!
2009-10-01
Are we afraid of sharks?

Famous and still unclimbed Meru Sharks Fin had turned away jet another climbing team. Beginners lessons for “old experts?” Silvo, Marko and Andrej.
2009-06-18
When everything goes well!

Andrej fight to the end ... and at the end did a one-day free ascent of route Donnafugata, 8a, 750m, Torre Trieste.
2009-05-29
Perfect Morocco

The expedition to Morocco was really great. We were enraptured with its diversity and hospitability of the local people. And especially with unbelievably amounts of reddish walls, one of the best limestone climbing cliffs we know!
2009-03-31
NO winter SIESTA

Amazing busy winter season for Andrej and Marko with some really good and well done routes around Alps like Illuminati and No Siesta! Great climbers on great routes and they don't have any siesta!

2008-09-07
Climbing in South Greenland

Really great climbing expedition, on which we found excelent rock, great weather, many long routes, good friends, beautiful nature and perfect timing.

2008-02-08
Free Mix Lines above Chamonix

Good winter season above Chamonix during which Andrej and Marko were looking for good and chalenging mix routes.


Show all news
Oblikovanje in izvedba: Branko Ivanek, 2005  © [grmoclimb.net] Tanja & Andrej Grmovšek, 2005 - 2024