grmoclimb.net Living the Dream.

Zen

 Zadnja odprava

#2 Balkan tour 2014

Več novic iz odprave... 
 
 Zadnje v galeriji

Celotna galerija
2017

 
 Zadnja smer

Podrobneje
Sreča na vrvici, Planjava

 


Novice


Poplezavanje

Najin odhod na jesensko plezalno odpravo v Indijo je vse bližje! Malo naju že grabi predpotovalna mrzlica, veselje pričakovanja in hkrati tisoč vprašanj kako bo...
Trenutno skušava iztisniti kar največ iz plezanja, vremena in svojih teles. Vmes pa se ubadava še s čisto vsakdanjimi stvarmi.
 

V zadnjem času sva nekaj plezala tudi v Sloveniji in se kar dva vikenda namakala v Blejskem jezeru. Na obisk v Slovenijo je prišla kar 200 članska ekipa plezalcev in planincev iz Španije. Med njimi je prišel občudovat Slovenijo tudi naš dobri znanec iz Patagonije, Elias z družino. Prav tako se pridno podita naokoli tudi najina dobra znanca, Slovaka Vlado in Ana, ki se na svojih poteh velikokrat ustavita pri naju in poročata o zadnjih dogodivščinah. In vsa ta srečanja in prenešene zgodbice so nama v veselje.

Na nič kaj vremensko obetaven dan, v soboto 28.7. sva se zapodila v opevano klasiko zadnjih let Črni biser (VII-, 700m) v Travniku. Pravzaprav sva od smeri pričakovala nevem kaj, vsekakor pa preveč. Smer nikakor ne zbere povsod navedenih 800m in kar škoda je, da velikokrat popiha po policah sem ter tja in ne naravnost navzgor. Je pa dobra kondicijska tura. Ker sva sestopila nazaj v Tamar čez zavarovano pot na Malo Mojstrovko sva hitela pred popoldansko nevihto, ki naju je k sreči osvežila šele na koncu.

Nato je vremenska napoved ponovno obljubljala vreme za v Dolomite. Andrej bi nadvse rad še prosto preplezal novo smer v Tofani, ki sta jo z Markom dokončala že pred dobrim mesecem dni. A glej ga zlomka. Enkrat ni vremena, drugič soplezalca napadejo neke čudne zadeve. Tako sva tik pred odhodom malce spremenila načrte in se v četrtek, 2.8. krepko pretegovala v Veliki Cini, v še eni veliki klasiki, smeri Hasse-Brandler (VIII+, 450m). To je bila Andrejeva prva velika smer v Dolomitih, smer je prosto (NP) preplezal kot "škorc" pred častljivimi 12 leti! Smer je tudi tokrat preplezal prosto, čeprav je (v moje olajšanje) tudi njega navijalo. Pravzaprav je bila to še ena moja velika letošnja želja. A kar je preveč, je pač včasih treba malce pustiti. Zadnjih nekaj tednov se je namreč moje telo uprlo plezalni in prevozni dirki od smeri do smeri. Prvi težek cug (VIII) v zajedi sem še prefajtala, pol pa sem v naslednjem cugu ob prvem poskusu naprej skurla toliko energije, da je bil moj akomulator prazen. Prazen, prazen - grozen občutek, ko se še zaštemat ne moreš več! Se zgodi, kaj češ.

Pot naju je potem še tri dni vodila po Dolomitih, ki so se sprva okopali v dežju, da so bili potem čudovito lepi. Izživljala sva še eno najinih strasti, s kamero in fotoaparatom sva se podila po prelazih in v oko objektiva lovila lepe prizore. Na koncu sem imela posnetih več krav kot plezanja! Je bilo pa super, malo na "easy", ker za to si tako nikoli ne vzamemo dovolj časa.

No vseeno sva se vmes mudila tudi v stenah, saj sva se 4.8. spet podala v ostenje Marmolade. Andrej se je želel še enkrat spogledat s smerjo Kokotler (7c po novem vodničku, 7c/c+ po prvih plezalcih, krepka 7c+ po Andrejevem mnenju). Prepričana sva bila, da bo Andreju tokrat smer uspelo preplezati prosto. A vse ne gre vedno po načrtih, smer se ni dala in se je izkazala za res težek oreh. So pa spet sledili dolgi in grdi padci, ki so pustili sledove na peti, luknjo v kazalcu, luknjo v plezalnikih in skoraj do mesa olupljen mezinec. Menda bo sedaj smer dala Andreju nekaj miru, ker je sklenil, da bo verjetno veliko lažje splezat kakšno 8a v Marmoladi, kot pa splezat to smer. Bomo videli. Nisem čisto prepričana, da ne bom spet kdaj hodila čez res čudovite travnike pod to smer.  

In potem še dogajanja na drugi sferi. Pred kratkim sem še eno svojo željo in izziv spremenila v realnost, ustanovila sem svojo podjetje! Sedaj sem še pravno svoj šef in se ukvarjam z mojo drugo strastjo, drevesi v urbanem okolju! Zaživelo je podjetje ARBORIST, a o tem kaj več drugič. 


Na sliki je Andrej v spodnjih raztežajih smeri Črni biser v Travniku, kjer iščeš oprimke med grmički Zoisovih zvončnic.

 
 


just GrmO

2011-02-09
Triglav, impressive winter ascent

Luka Krajnc and Andrej Grmovsek carried out hard winter ascent up the North Face of Triglav (2864m) Sanjski Joža (VI/V,M7+, 1050m).
2010-09-20
How was it in Canada? WILD!

On the expedition to the Cirque of the Unclimbables Tanja and Andrej were fascinated by the sheer wilderness of Canadian North. They went trough real wilderness adventure with lot of good climbing, to much bush hiking and not enough scenic paddling!
2010-07-20
Via Sandro Pertini and Via Cattedrale

Luka Krajnc and Andrej Grmovšek finsihed short visit to the Dolomites with the first free ascent of Via Sandro Pertini, Cima Grande (7c, 250m) and free ascent of the magnificent Via Cattedrale (8a+ or 8a, 650m, 850m long), Marmolada.
2010-01-26
Perfect winter climbing conditions in Slovenian Alps

This winter brings almost unreal conditions to most of the Slovenian alpine walls and an increasing number of Slovenian alpinists found real climbing treasures in the hills!
2009-10-01
Are we afraid of sharks?

Famous and still unclimbed Meru Sharks Fin had turned away jet another climbing team. Beginners lessons for “old experts?” Silvo, Marko and Andrej.
2009-06-18
When everything goes well!

Andrej fight to the end ... and at the end did a one-day free ascent of route Donnafugata, 8a, 750m, Torre Trieste.
2009-05-29
Perfect Morocco

The expedition to Morocco was really great. We were enraptured with its diversity and hospitability of the local people. And especially with unbelievably amounts of reddish walls, one of the best limestone climbing cliffs we know!
2009-03-31
NO winter SIESTA

Amazing busy winter season for Andrej and Marko with some really good and well done routes around Alps like Illuminati and No Siesta! Great climbers on great routes and they don't have any siesta!

2008-09-07
Climbing in South Greenland

Really great climbing expedition, on which we found excelent rock, great weather, many long routes, good friends, beautiful nature and perfect timing.

2008-02-08
Free Mix Lines above Chamonix

Good winter season above Chamonix during which Andrej and Marko were looking for good and chalenging mix routes.


Show all news
Oblikovanje in izvedba: Branko Ivanek, 2005  © [grmoclimb.net] Tanja & Andrej Grmovšek, 2005 - 2024