grmoclimb.net Living the Dream.

Zen

 Zadnja odprava

#2 Balkan tour 2014

Več novic iz odprave... 
 
 Zadnje v galeriji

Celotna galerija
2017

 
 Zadnja smer

Podrobneje
Sreča na vrvici, Planjava

 


Novica iz odprave > Garhwal INDIA 2009

Gangotri

Naši trije danes prispejo na najbolj sveti kraj v Indiji, v mesto Gangotri, kamor mora vsak ta pravi Indijec-Hindu vsaj enkrat v življenju.
 

Novičke z odprave: "Brifing" v Delhiju je bil uspešen, tako so res na brzino uspeli urediti vse kar so morali. Po dnevu bivanja (Silvo po dveh) v tem vročem mestu so se kot ta pravi beli turisti premaknili proti svojim goram. Po trinajstih urah so se  le pripeljali v Uttarkashi (1352m). Naslednji dan (danes, 24.8.) pa naj bi rabili še šest ur do Gangotrija (3042m). Nato jih čakata dva dni dostopa do njihove baze, Tapovan (4300m). Zaenkrat bruhajo samo malo. Zelo so zadovoljni z zveznim oficirjem, ki je bil lani na Everestu in je baje pravi car, ker vse "shandla". Agencija jih vredu rihta, celo sir, meso in jajca, ki je prepovedano v tej državi so jim uredili.


Mesto Gangotri je eno najbolj svetih mest v Indiji, za Hindujce in leži v zelenem predelu Garhwalske Himalaje, v bližini kitajske meje. V gorah nad mestom Gangotri izvira reka Bhagirathi, kateri ime se šele po veliko pretečenih kilometrih spremeni v Ganges. Za vse Hindujce velja, da morajo enkrat v življenju v Gangotri, tako kot muslimani v Meko, budisti in še štiri druge vere pod goro Kailash in Slovenci na Triglav.

Ravno zaradi svetosti tega kraja je vsa birokracija v tej indijski državi Uttarakhand, ustanovljeni kot 27. indijska država leta 2000, izredno zakomplicirana. Vsa dovoljenja moraš kot odprava najprej plačati IMF (indijska PZS), nato pa iste stvari in še malce zraven plačaš tudi državi Uttarakhand, ki je država znotraj države in oni so "carji"! Če hočeš v Indiji plezat v tem predelu, se moraš podrediti birokraciji ali raje ostati doma.

V Gangotriju se nahaja tudi največ Bab, svetih mož, ki meditirajo v svojih luknjah, veliko pogosteje pa v kočicah. In glede teh Bab sva se pred odhodom z Andrejem veliko hecala - da bomo me - Alma, Alenka in Tanja domov dobile samo kartico, na kateri bo zapisano: "Meditiramo naslednja tri leta. Moj sosed v bližnji luknji je Baba Luka, v naslednji je doma tudi Baba Silvak. LP Baba Grma". hihi, a ne?! 

Pushkar Baba, eden izmed mnogih (pravih/nepravih, sponzoriranih/svojstvenih) svetih mož v Garhwalski Himalaji je izjavil, da so v luknjah nekje gori, pod himalajskimi vrhovi Babe, ki imajo več sto let in da nekatere luknje vodijo vse do Kitajske. Kaj je res, kaj so le zgodbice in kaj potegavščina tudi pri tako "svetih možeh" si lahko preberete v prispevku na naslednji povezavi (od koder izhaja tudi spodnja slika)http://asiascoop.com/culture/hindu-ascetics/


 


 


just GrmO

2011-02-09
Triglav, impressive winter ascent

Luka Krajnc and Andrej Grmovsek carried out hard winter ascent up the North Face of Triglav (2864m) Sanjski Joža (VI/V,M7+, 1050m).
2010-09-20
How was it in Canada? WILD!

On the expedition to the Cirque of the Unclimbables Tanja and Andrej were fascinated by the sheer wilderness of Canadian North. They went trough real wilderness adventure with lot of good climbing, to much bush hiking and not enough scenic paddling!
2010-07-20
Via Sandro Pertini and Via Cattedrale

Luka Krajnc and Andrej Grmovšek finsihed short visit to the Dolomites with the first free ascent of Via Sandro Pertini, Cima Grande (7c, 250m) and free ascent of the magnificent Via Cattedrale (8a+ or 8a, 650m, 850m long), Marmolada.
2010-01-26
Perfect winter climbing conditions in Slovenian Alps

This winter brings almost unreal conditions to most of the Slovenian alpine walls and an increasing number of Slovenian alpinists found real climbing treasures in the hills!
2009-10-01
Are we afraid of sharks?

Famous and still unclimbed Meru Sharks Fin had turned away jet another climbing team. Beginners lessons for “old experts?” Silvo, Marko and Andrej.
2009-06-18
When everything goes well!

Andrej fight to the end ... and at the end did a one-day free ascent of route Donnafugata, 8a, 750m, Torre Trieste.
2009-05-29
Perfect Morocco

The expedition to Morocco was really great. We were enraptured with its diversity and hospitability of the local people. And especially with unbelievably amounts of reddish walls, one of the best limestone climbing cliffs we know!
2009-03-31
NO winter SIESTA

Amazing busy winter season for Andrej and Marko with some really good and well done routes around Alps like Illuminati and No Siesta! Great climbers on great routes and they don't have any siesta!

2008-09-07
Climbing in South Greenland

Really great climbing expedition, on which we found excelent rock, great weather, many long routes, good friends, beautiful nature and perfect timing.

2008-02-08
Free Mix Lines above Chamonix

Good winter season above Chamonix during which Andrej and Marko were looking for good and chalenging mix routes.


Show all news
Oblikovanje in izvedba: Branko Ivanek, 2005  © [grmoclimb.net] Tanja & Andrej Grmovšek, 2005 - 2020